Anasayfa » Archives » Basın meslek örgütlerinden Tolga Şardan’ın tutuklanmasına tepki: ‘Gazeteciliğine kefiliz’

Basın meslek örgütlerinden Tolga Şardan’ın tutuklanmasına tepki: ‘Gazeteciliğine kefiliz’

Basın meslek örgütleri, “MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?” başlıklı yazısı nedeniyle gazeteci Tolga Şardan’ın tutuklanmasını, çalıştığı T24 Ankara Bürosu önünde bir araya gelerek protesto etti.

Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, DİSK Basın-İş, Gazeteciler Cemiyeti, Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası üye ve yöneticileri ile çok sayıda gazeteci eylem için bir araya geldi.

Şardan için yapılan açıklamaya bazı CHP, HEDEP, İYİ Parti ve DEVA Partisi milletvekilleri de destek verdi.

‘Biz gazeteciyiz, gazetecilik yapmaya devam edeceğiz’

eylem

Yapılan ortak açıklamada, “Sansür yasası uygulamalarıyla ülkemizde basın susturulmaya, korkutulmaya, hizaya getirilmeye çalışılmaktadır. Biz gazeteciyiz, gazeteciliğin suç olmadığını haykırmaya, baskı ve tehditlere rağmen yolsuzlukları dile getirmeye, bütün istibdat baskılarına rağmen gazetecilik yapmaya, halkın haber alma hakkı için çalışmaya devam edeceğiz” denildi.

Şardan’ın tutuklanmasına neden olan yazısının bazı yetkililer tarafından tepkiyle karşılandığı kaydedilen açıklamada, “Şardan’a apar topar soruşturma açılması, evinde ve belgelerinde arama yapılarak gözaltına alınması ve tutuklanması ülkemizdeki tüm gazetecilere yönelik ağır bir gözdağıdır” denildi.

Adalet sistemindeki sorunları araştırıp kamuoyunun bilgisine sunmanın gazetecinin görevi olduğu kaydedilen açıklamada, “Bu sorunları gündeme getiren gazetecileri tutuklamak yerine adalet sisteminin iyi işlemesine odaklanmalıdırlar. Gazeteci Tolga Şardan’ın bu sorunları yazdığı için tutuklanması sorunları örtme çabasından başka bir anlama gelmez” ifadeleri kullanıldı.

‘Şardan’a ve gazeteciliğine kefiliz’

eylem

“Yalan haber yapmanın bir gazetecilik suçu olduğunu” hatırlatan gazeteciler, açıklamalarında “Şardan bu suçu hiç işlememiş, dürüst ve saygın bir meslektaşımızdır” dedi.

Açıklama şu ifadelerle devam etti:

“Türkiye’de son 35 yıldır içişleri, emniyet, yargı bürokrasisi ve ilgili siyasetçilerle her zaman gazetecilik çerçevesinde ilişki kuran Şardan, işlediği konuları titizlikle kaleme alan, yazdığı haber ve kulis bilgileriyle kurumlardaki sorunlara büyüteç tutan kıdemli ve saygın bir gazetecidir. Meslektaşımız Şardan’a ve gazeteciliğine kefiliz.”

Şardan’ın ve tüm tutuklu gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını talep eden basın meslek örgütü temsilcilerinin açıklaması, “Tolga Şardan arkadaşımızın tutuklandıktan sonra söylediği gibi, ‘Biz gazeteciyiz, gazetecilik yapmaya devam edeceğiz’” ifadeleriyle son buldu.

BBC Türkçe’den alınmıştır.